Eerste Open Kano Treffen, de start van een traditie?

een verslag door Harry van Harrewijn

Posted by OpenKanoFestival on September 20, 2016

Op 11 en 12 september (2004) vond op 'De Kluft' bij Ossenzijl, het eerste Open Kano Treffen plaats. Een locatie met traditie, want hoeveel praktizerende kanovaarders hebben hier niet hun eerste wankele meters afgelegd onder het wakend oog van wijlen Herbert Vogel? En hoeveel kanovaarders hebben geen goede herinneringen aan het Canadeestreffen, dat hier menigmaal werd georganiseerd door Frans Schoufour en de zijnen? Gewijde grond dus en bekend water. Maar nieuwe ontwikkelingen.

kanokamp vanaf het water 2010 - Alle kanovaarders zijn het water op

Een weekend lang Open Kano!

Het Open Kano Treffen was georganiseerd door een groepje enthousiastelingen, met als doel de Open Kano een weekend lang in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen. In die opzet zijn zij uitstekend geslaagd. Er waren nieuwe en oude boten, nieuwe en oude vaarders en er werden dus veel ervaringen uitgewisseld. En het was prachtig weer!

Naast de prachtige tochten met daarin leermomenten, waren er zaterdagavond demonstraties FreeStylen. Ondanks wat technische imperfecties, werd al snel duidelijk dat momenteel heel wat liefhebbers deze prachtige tak van kanosport beoefenen, en ook niet bang zijn om hun vorderingen aan 'Het Publiek' te tonen.

Leuk was dat een deel van de FreeStylers begeleid werd met live-muziek door een houtblazers orkest, de Snabelaars. Dit is van beide zijden zo goed bevallen, dat er nu al afspraken zijn gemaakt voor volgend jaar.

Het is voor de actieve open-kanovaarder bevredigend te constateren dat er nu gedurende het hele seizoen een aantal evenementen zijn met verschillend karakter en uitgangspunt, maar met een doel: het gezamenlijk beoefenen van deze mooie tak van sport.