Verslag Open Kano Treffen 2010

door Arij van der Kooij

Posted by OpenKanoFestival on September 20, 2016

Veel deelnemers waren vrijdagavond al binnen en hebben de regen getrotseerd. Paraplu's, regenschermen, tarps en ander beschermende middelen hebben er voor gezorgd dat de vuren toch konden branden. Zaterdagochtend is door de deelnemers zelf het programma vastgesteld.

Het mooie weer was er de oorzaak van dat werd gekozen om direct te gaan peddelen en de workshops naar de middag te verschuiven. De kanotocht was aan de korte kant maar gezellig, mooi en leerzaam. Een aantal vaarders kwam tot de ontdekking dat er toch nog veel meer viel te leren. Dit werd het thema voor de workshop in de middag. Vooral het onderwerp 'samenwerking bij het tandem kanovaren' dat daarbij aan bod kwam, bleek een eye-opener te zijn. De workshop had een interactieve wijze en werd geleid door Petra van Schaik.

Aansluitend werd er van alles in de praktijk uitgeprobeerd. Het gedemonstreerde SUPpen was voor de meeste bezoekers echt iets heel nieuws. Op het water en vanaf de wal, het was erg leerzaam, dit alleen al maakte het weekend geslaagd. Het avondprogramma is sinds heel wat jaren ook iets waarnaar wordt uitgekeken. Dit jaar hebben Mark Maier en Dirk Barends verschillende technieken uit de doeken gedaan. Vanaf de kant gaf Arij van der Kooij met welluidende stem een toelichting, tot het moment dat de vaarders verdwenen in de vallende duisternis. Al snel gingen her en der de vuren aan en tot laat in de avond was er gezelligheid.

kanokamp vanaf het water 2010 - Alle kanovaarders zijn het water op

Toertocht door het mooie moerasbos

Zondagochtend, eerst een gezamenlijk overleg. Er werd besloten dat Petra van Schaik en Dirk Barends een workshop op het water zouden doen met als thema 'samenwerking bij het tandemvaren'. Enige peddel-ervaring werd daarbij wel verwacht. Minder ervaren deelnemers zijn met de andere Open Kano-instructeurs het water opgegaan zodat iedereen zich kon verbeteren. Aansluitend is om 12 uur gestart met de toertocht door het altijd weer mooie moerasbos, rietlanden en het rustieke dorp Kalenberg. En, wat heel belangrijk is, tijdens de tocht werd er veel ervaring uitgewisseld, iets wat dit jaarlijkse evenement juist wil bereiken.

Dit jaar was de deelname wat geringer dan andere jaren, circa 50 deelnemers dit keer. Het voordeel van een wat kleinere groep is dat alles gezamenlijk kon worden beleefd, ieder was met ieder betrokken. Een opvallend feit is dat er altijd relatief veel kinderen meedoen. Dit jaar waren er wat minder solovaarders en ook minder houten kano's, maar dat kan de volgende keer weer heel anders uitpakken. Wat volgend jaar blijft, is de formule van het gezamenlijk vaststellen van het programma. Ook de instructeurs hebben alweer toegezegd te komen, dus het gehalte aan kennis blijft van een hoog niveau.

Wat getallen:

55 deelnemers, 36 verschillende modellen kano's waaronder 6 houten kano's, 7 solo-kano's, 1 vouwkano, 14 dag-bezoekers die binnen kwamen lopen voor een uurtje algemene info en uitproberen van kano's, 7 kano-instructeurs: Mark, Valerie, Rick en Arij, bijgestaan door Han en Petra & Dirk, en 6 commerciele ondersteuners: Macboat, Open Canoe Factory, Moosecamp, Kanoshop, Fibistove en Kanoschool Herbie Bird. Dank voor hun ondersteuning.

Volgende jaar opnieuw het 2de weekend van september, dus 10 en 11 september ook in Ossenzijl. Het evenement is geheel gratis (wel kampeergeld), reserveren niet nodig want er is voldoende ruimte. Voorzieningen van de camping zijn van een hoog niveau en het water voor de deur is echt geweldig. We hopen dat er in 2011 weer een gezellige groep kanovaarders komt genieten.