Eerste Open Kano Treffen een groot feest

een verslag door Arij van der Kooij

Posted by OpenKanoFestival on September 20, 2016

Wat nu precies het belangrijkste element is geweest om er een echt feest van te maken, zal altijd wel onduidelijk blijven, maar het mooie weer is er beslist een van geweest. Natuurlijk zijn de deelnemers ook een partij van belang, en anders wel de kano-instructeurs of de mooie locatie. Maar goed, iedereen was tevreden en allemaal hebben ze beloofd om volgend jaar weer van de partij te zijn.

Wat is er aan de hand geweest zult u zich afvragen. Wel, op 11 en 12 september (2004) zijn een vijftigtal open-kanovaarders bij elkaar geweest om met elkaar te peddelen en te babbelen. Maar er viel ook wat te oefenen en men kon kennis maken met het 'FreeStylen' met open kano's.

Er waren zowel beginners als vaarders die al heel wat kilometer hebben verslonden. En er waren een achttal gediplomeerde kano-instructeurs aanwezig, met daarnaast de creme de la creme van het FreeStylen, waaronder Annemieke en Wouter Kieboom die, zonder dat er een wedstrijd is gevaren, zich beslist de Nederlandse kampioen mogen noemen.

kanokamp vanaf het water De meeste kanovaarders zijn het water op

Een sterrenhemel en geen wind!

Beide dagen zijn er kanotochten gemaakt vanaf de camping De Kluft door de Weerribben. Het weer hield zich tegen de verwachtingen in geweldig. Vooral de avond van het FreeStylen was prachtig: een sterrenhemel en geen wind. Iets anders dat duidelijk heeft bijgedragen aan deze happening, is het muziek ensemble 'De Snabelaars'. Het uit 14 man bestaande muziekgezelschap was een lust om te zien en te horen. En waarschijnlijk is het voor het eerst dat er in Europa is gefreestyled met live-music? Hoe de organisatie dit voor elkaar heeft gekregen, weet ik niet, maar het is een compliment waard en laten we hopen dat er een vervolg op komt. Dus open-kanovaarders onder ons, gaat u maar vast oefenen, het is echt de moeite, maar het gaat niet om de prijs wel om het plezier, en dat is voor de meeste deelnemers gelukkig ook het doel.

Tijdens dit weekend was het ook mogelijk om met allerlei verschillende modellen te varen. De twee sponsors, te weten Kanocentrum Bloem uit Wormer en Outdoor Valley uit Bergschenhoek en Delfstrahuizen, hadden een keur van 'canadezen' meegebracht. Direct na de kanotochten van zaterdag werd er in de jachthaven van Ossenzijl heel wat uitgeprobeerd: de langste, de breedste, de lichtste en de zwaarste kano was aanwezig. Helaas is de zeilkano niet uitgepakt, gelukkig maar, want dan is er volgend jaar weer een element aan toe te voegen. Tenslotte was dit weekend ook zonder de zeilkano al meer dan gevuld.

Wie nu echt de organisator was van dit weekend is onduidelijk.. laten we maar stellen dat dit een groepje kano-enthousiasten was. Als u ze nog iets te vertellen of te vragen hebt, stuur ze een e-mail!