Het Open Kano Festival 2020 werd een feest

Terugblik

Posted by OpenKanoFestival on Sept 21, 2020

Het tweede weekend van september, komen zoals gebruikelijk alle open-kanovaarders bij elkaar in Ossenzijl (NW-Overijssel). En dat is altijd een hele happening, zo ook dit jaar.

Dat het toch weer ‘volle bak’ is geworden was van te voren niet gedacht. En of het festival kon plaatsvinden, was ook niet in te schatten. Half augustus is definitief gekozen om de organisatie te starten en kwam het team voor het eerst bij elkaar. Het C-19 was aanleiding om andere keuzes te maken; “Houd het leuk, houd het veilig, ook voor een ander. Een peddellengte is de norm”. Dit werd onze slogan en op vele manieren gecommuniceerd. Hierdoor werden een aantal vaste programma onderdelen onmogelijk om uit te voeren. De opening- en sluitingsceremonie is om die reden ook aangepast.

Al snel werd duidelijk dat er geen deelnemer, noch instructeur uit Engeland viel te verwachten, op een special guest na. De Belgen waren spaarzaam. Duitsers konden wel komen. De wat oudere festivalganger was voorzichtig. Maar er kwamen wel meer gezinnen en ook meer Nederlanders. Er zijn rond de 300 deelnemers geweest die ook nog een langere periode zijn geweest. Voor het eerst hebben we meer dan 1000 overnachtingen gehad.

Op zaterdag de gebruikelijke workshops maar het gemis aan vakmensen uit Duitsland, Engeland, en ook Nederlandse instructeurs, liet zich voelen. De zondag is zoals gebruikelijk meer een peddeltoer dag met deze keer ook een toer met opdrachten gericht op gezinnen met kinderen. Het hoogtepunt werd de Saturday-Night-Light Tour. Rond 20 uur verschenen de eerste versierde kano’s op het water maar met een kwartier waren het er ca 75. De toer ging eerst door het dorpscentrum van Ossenzijl en daarna over het meertje en langs de campinggasten. Verbazing en applaus vanaf de wal. Maar ook de vaarders zelf verbaasden zich om de lange sliert lichtgevende kano’s. Toen het helemaal donker was ging de toer als vanzelf over in een peddeldisco. Befaamde peddelsongs dreven over het water. En het dansen op het water met de dartelende lampjes was voor de vaarders en voor de toeschouwers een geweldig schouwspel.

Er zijn dit jaar vertrouwde programma onderdelen verdwenen maar er zijn er ook nieuwe bijgekomen. Nu al is duidelijk dat de lichtjes-toer een vast onderdeel gaat worden van dit festival. Er heeft een verjonging plaatsgevonden, er is meer spreiding in aankomst en vertrek en het wordt steeds meer een week-event dan een weekend evenement. Het C-19 heeft wel druk gelegd op het organiserend comité want de voorbereiding moest in een kortere periode worden gerealiseerd en ook veel doeltreffender. Registratie vooraf, de planning, de indeling van kampeervelden, ontvangst, handtekening, alles gaf veel meer werk. Het vrijwilligers-team heeft prima en in harmonie volbracht en daarvoor veel dank.

Voor volgend jaar mag je het Open Kano Festival weer in je agenda schrijven voor 10, 11 en 12 september 2021. En als je er een vakantie week van wilt maken...... BEDANKT ALLEMAAL!!

Arij van der Kooij. Initiatiefnemer en motivator.